Skillnaden mellan tentamen på gymnasiet och högskolan

Nu går vi in i de sista dagarna på denna tentaperiod och efter denna vecka kommer folktätheten i biblioteket glesna. Men vad är egentligen skillnaden mellan kunskapstest på universitetet och gymnasiet.

Litteratur

På gymnasiet hade man oftast prov på ett avsnitt i en bok, medan på högskolan har man en hel litteraturlista där samtliga kapitel testas i provet. Detta gör att man måste komma på studietekniker för att vara förberedd till tentan. Nedan finner du två exempel:

14895452_1476457762366105_1088352249_oAtt inför varje föreläsning läsa litteraturen och skriva sammanfattningar och kommentarer till innehållet. Man tackar sig själv 100 gånger när man öppnar boken och ser att man kan läsa post-it-lappar istället för 358 sidor.

 

14895486_1476458905699324_940259626_oDen andra tekniken är att i början av tentapluggandet kartlägga vad man är osäker på och skriva ned mål med tentapluggandet. När man är klar med en punkt stryks den och listan kan självklart fyllas på.

Plugga inför

På gymnasiet fås inte studietid avsatt för att man ska plugga inför ett prov. Medan på högskolan fås ungefär en vecka att plugga till tentan. Tentaveckan kan innehålla en frivillig frågestund.

Antal tentamen per tentaperiod

På gymnasiet har man inte provperioder, utan lärarna planerar in proven när det passar dem. Utav denna anledning kan det förekomma att fysikprovet ligger samma vecka som religionsprovet. På universitetet har man överlag en tenta per tentaperiod, om man har fler beror det på att man kuggat någon tenta på tidigare kurs eller att man har flera kurser igång samtidigt. Däremot har jag aldrig stött på att man har två kurser igång samtidigt på mina snart 1,5 års högskolestudier.

Tentamen sal

På gymnasiet är det vanligt att man har provet samma tid och plats som den vanliga lektionen i ett ämne, bara att undervisningen ersätts med provskrivning. Det som skiljer provskrivning på högskolan är att man kan vara i en vanlig föreläsningssal eller i en tentasal. Ibland vet man inte innan man går innanför skolans port i vilken sal som tentan ska skrivas. Det kan vara en tentasal, där studenter från olika högskoleprogram sitter och skriver olika tentor i samma sal. Denna sal är ganska spännande, då den är gigantisk!

Packning

Till provskrivning på gymnasiet är det främst penna och sudd, och möjligtvis ett äpple som man tar med sig till provtillfället. Medan på universitetet medtags penna, sudd och ett tredagars matranson. Men framförallt så krävs det att man tar med LEGETIMATION. Om man glömmer legitimationen får man inte lämna in tentan. Så glöm inte detta!

Efter tentan

På gymnasiet suger man in lugnet och är glad över att prövningen är över. Medan på högskolan väntar den obligatoriska efter-tenta-ölen (självklart kan ölen vara alkoholfri eller ingen öl alls).

 

/ Rebecka G.Lagergren

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s