#thisisgu del 9: Majorna

Under våren har vi studentbloggare gjort korta reportage från några av universitetets olika campus samt härliga stadsdelar i Göteborg. Den nionde delen och mitt sista bidrag i denna serie tar med dig till västra Göteborg och underbara Majorna!

Jag kliver av 3:ans spårvagn på Mariaplan. Jag befinner mig mitt i Majorna och börjar att gå runt bland byggnaderna och spanar in de vackra fasaderna.

Majorna var en del av markerna tillhörande kungsladugården på Älvsborgs slott en gång i tiden och blev en del av Göteborg 1868 då staten överförde hela kungsladugården till Göteborgs stad.

Historiskt sett har Majorna varit en klassisk arbetarstadsdel. Bebyggelsen utgörs av landshövdingehus men innan dessa byggdes bestod Majorna av oplanerad träbebyggelse. Jag fascineras varje gång då jag kommer hit och jag älskar att gå runt och kolla på alla fasader och hur man har byggt upp stadsdelen.

Om det är något som är representativt i denna stadsdel så är det spårvagnar och cyklar.

Majorna har förresten ett rykte av att vara Göteborgs ekologiska stadsdel.

Om du har en för- eller eftermiddag ledigt så är det ett ypperligt tillfälle att ta sig till Majorna för att bara gå runt och strosa bland alla de små gatorna, se på fina hus och sätta sig på ett café eller uteservering. Det är lugnt och skönt, alltså total avkoppling. Majorna är verkligen en annorlunda del av staden och jag skulle säga äkta göteborgskt!

Jag älskar second hand-butiker och Majorna är det perfekta området för detta. Så om du har en dag då du vill ut och fynda, då är Majorna en bra plats för det.

 

Det finns trevliga uteserveringar hos Syster Marmelad och Ölstugan Tullen, men om man tar gatan ner från Mariaplan så kommer man strax till Karl Johansgatan. Här finns en mängd av restauranger från olika världsdelar, allt från persiskt till svensk husmanskost.

För att avsluta min rundtur i Majorna spatserade jag upp igen till Mariaplan och in på Matería. Det kan varmt rekommenderas. Kaffet är jättegott och stället erbjuder en mysig atmosfär antingen för att sitta och läsa/jobba eller för en fika med vänner.

Jag hoppas att jag har kunnat förmedla min kärlek till Majorna och att du har blivit inspirerad. Ta dig hit vettja, det kanske blir din favorit också?

Om du har några frågor gällande studier på GU eller stadsdelar i Göteborg så får du gärna lägga en kommentar i ett av mina inlägg.

Ha en fantastisk sommar!

/Maria

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s