#thisisgu del 6: Kom med till Kviberg!

 

Var bor studenterna vid Göteborgs universitet? Det är en lite knepig fråga att besvara, eftersom de flesta svaren tycks vara rätt. Vi bor både på Hisingen i norr, i Högsbo och Frölunda i söder, i Majorna i väster och för all del även tämligen centralt i Landala och Johanneberg. Men en område som utmärker sig som klart över snittet studenttätt är Kviberg.

 

Kviberg ligger i östra delen av det som tveklöst fortfarande måste räknas som inre Göteborg. Det ligger inte i anslutning till stadskärnan, men har ändå klart överkomligt avstånd in till bibliotek, uteliv och Myrorna. På flera sätt är det ett idealt studentområde.

En av sakerna Kviberg är berömt över hela stan för är marknaden som går av stapeln varje lördag. Via den nedan avbildade porten till Knallegången får ni tillträde till delar av marknaden, och samma port ger er också tillträde till den här ljuvliga visuella rundvandringen i Kviberg. Min vän Hanna Birkerud ska ha fotokredd för de storartade bilderna. Sådana hade jag nog inte kunnat ta, om jag så hade haft den finaste Hasselblad.

Processed with VSCO with f2 preset
Processed with VSCO with f2 preset

Elstolpar finns det gott om i Kviberg, liksom i många andra stadsdelar. Få stadsdelar har dock såhär vansinnigt fotogeniska elstolpar.

En av Kvibergs sevärdheter är Kvibergs Kaserner, det ståtliga bygget till vänster nedan med stort militärhistoriskt värde. Idag rymmer tillhållet varken soldater eller fångar, men mellan 8 och 16 på vardagar går det säkert att få syn på en och annan kommunal tjänsteman där inne.

En annan attraktion som drar folk till Kviberg nuförtiden är den väldiga multisportanläggningen, med bland annat en stor klättringsanläggning och en längdskideanläggning (!). På utsidan av anläggningen finns ett gäng beachvolleybollplaner (högra bilden ovan) som en stekhet majdag är lika fullbelagda som stadens hotell under Göteborgsvarvet.

Men det finns ren naturskönhet här också. Kolla på bilden nedan till höger. Alltså, de där träden med rosa krona. Rosa må inte passa allt och i alla sammanhang, men på japanska körsbärsträd och andra träd som ser ut som sådana (?) är det så rasande vackert.

Och höghus kan det vara lite liknande med, de inte är fina i alla sammanhang. Det är faktiskt ganska få sammanhang de är fina i. Här är emellertid ett av dem.

Vad väntar ni på? Flytta dit!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s