Slottsskogen: Göteborgs oas

Det är maj och det är grönt och det är varmt och det är skönt.

Det är så himla härligt med vår. Och inte bara sol och värme, jag blir också så glad av allt grönt och vackert. Till exempel Slottsskogen.

Ack, du ljuva Slottsskog. Göteborgs pärla, storstadsöknens oas, vardagsjäktens andningshål. Skaparens friskvårdsbidrag till oss alla.

Jag ägnade en solig morgon häromveckan åt att strosa runt lite i Slottsskogen. Jag åt en bit kladdkaka (jajamen, efterrätt till frukost), lyssnade på fåglarna, betraktade femteklassarna som hade orientering på gympan och bara lät livet gå en liten stund. Med min heldassiga mobilkamera blev det en utmaning att dokumentera denna stund av vardagslycka för eftervärlden, men jag gjorde ett tappert försök.Grönt är sköntHus med blommor

Klarblå himmel, träd i rask galopp mot full klädnad, en liten oklar men idyllisk vit stuga, små gula blommor som står jättetätt, en grusgång och nyklippt grönt gräs. Sköna maj, välkommen till vår bygd igen! Vintern rasat ut bland våra fjällar! Rönnerdahl, han skuttar! Himlen ler i vårens ljusa kvällar (eller morgnar)!

(Nu ska det sägas att gräset nog inte var helt nyklippt, men ändå. Någon dag senare sprang jag tvärsigenom ett litet område med sådant där vrålfärskt klippt gräs som fortfarande låg i högar bredvid gräsmattan. Det luktade godare än grill! Godare än grill!)

IMG_4393Konstig sluss

Tema vatten. För Slottsskogen är mer än bara grönt. Det är som sagt stadens oas och vattenhål. Vatten är liksom livgivande på något sätt. Ett lugnt och stilla vattendrag porlar mitt i Slottsskogen och bjuder in till ett djupt andetag i beundran. Och en liten bit bredvid finns en liten, liten kanal som den här våren verkar ta slut vid en rolig miniatyrsluss. Och som bilden otvivelaktigt vittnar om är även slussen värd en stunds tyst beundran.

Säldammsbacken

Det här hyllningsinlägget får avslutas med en flertydig symbol. För den oinvigde är detta bar en skylt. Men följer du skylten (uppför) når du Slottsskogens förmodligen största attraktion: djuren. Det finns sälar och pingviner och älgar! Det är ganska sjukt faktiskt.

För de som har sprungit Göteborgsvarvet (jag hoppas bli ”vi” med dem om två veckor…) symboliserar skylten också en riktigt knepig och elak backe i början av halvmaran. Göteborgsvarvet är ju den naturliga slutpunkten för en hyllningsinlägg till Slottsskogen. En lördag mitt i skönaste maj är oasen plötsligt fylld till brädden med människor i en enda stor löparfest. Och med sin löpning, sina hejarop och sin entusiasm betalar medborgarna glatt och gärna sin friskvårdsskatt till skaparen för det generösa friskvårdsbidrag hen givit dem i form av Slottsskogen.

Och vi såg att det var gôtt. Gôrgôtt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s