Gamlestansgrammatik

I fredags var det grammatikfestival på Humanisten! Det var ett mycket trevligt arrangemang, som jag verkligen önskar att jag hade haft möjlighet att delta mer i. På grund av ett obligatoriskt seminarium och en inlämningsuppgift som krävde sina timmar kunde jag bara lyssna på de två sista föredragen under heldagen. Temat för festivalen var ”Talspråket och grammatiken”, och för min del blev det fullt fokus på språkvarieteter (dialekter, sociolekter, och andra –lekter) eftersom det näst sista föredraget handlade om överklasstockholmska, och det allra sista om göteborgska.

 

Jenny Öqvist (från Uppsala universitet) berättade om den sociala variation som råder inom stockholmskan, och stannade framför allt till vid den ”fina” stockholmskan. Hon har t.ex. studerat olika talspråksdrag hos familjen Kungafamilj samt familjen Wallenberg. Det välbekanta videoklippet med Madeleines välbekanta ’tihi’ väckte dagens förmodligen största jubel.

 

Festivalen avslutades sedan med att Göteborgs universitets egen grammatikguru Lars-Gunnar Andersson levererade ett underhållande föredrag om göteborgskan. Bilden överst i inlägget är hämtad från föredraget. Den porträtterar ett konstruktivt inlägg i den ständigt pågående debatten om det gamla göteborgska ordet ’kombarris’. En 93-årig man, vi kan kalla honom Boris, lät professor Andersson veta hur det FAKTISKT förhåller sig med ordet ’kombarris’.

 

Och därmed basta.

 

***

 

Eftersom Ellen gjort praktik i Borås de senaste veckorna har hon gått upp redan klockan 6. Och morgonmänniska som jag är har jag glatt hängt på, och fått en härlig lång frukoststund varje morgon. Förutom att det har varit fint att få sitta och ta det lugnt, så har det varit otroligt vackert att verkligen få se tydligt hur det blir ljusare och ljusare för varje dag. Idag gör hon sin sista praktikdag, och jag har inte behövt tända en enda lampa. 06.00 var himlen klarblå!

 

Så fantastiskt fint.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s