Läsning för skojs skull

 

Som student läser man mycket litteratur, riktigt mycket. Man blir verkligen stolt över sig själv när man lyckas dra igenom över 1500 sidor på 2 månader (hör till undantagen, men ibland kan det verkligen bli så mycket). Detta används även som ursäkt för varför man inte läser böcker längre. Man har ”så mycket att göra i alla fall”.

Sedan jag slutade använda smartphone har jag märkt hur dumt det argumentet är, och att telefonjäkeln faktiskt snodde mer uppmärksamhet än jag kunnat tro. Olika studier har dessutom visat att skolor i England där smartphones portförbjudits har resultaten gått upp. Det samma bör kanske rimligtvis gälla på högskolan? Läsning är därför extremt givande på många sätt.

Därför vill jag som student slå ett slag för läsningen för skojs skull. Att man läser något bara för att slappna av och låta hjärnan skapa fram det som texten presenterar.

Själv har jag börjat läsa H.P. Lovecracts noveller och Stephen Kings episka The Stand (Pestens Tid på svenska). Det är som att bege sig in i en TV-serie där man lär känna ett antal karaktärer och hoppas in i det sista att ingen enda av dem kommer att möta en ond bråd död i förtid. Läsningen ger mig mycket i form av att det ”jogs the brain”. Jag tänker mycket mer än när slösurfandet går igång och ibland kan man nästan få lite ”träningsvärk” i huvudet.

Kan jag rekommendera King och Lovecraft? Om du gillar skräck som utspelar sig i dåtiden absolut. Lovecraft är lite gammaldags i språket, men givande som en historielektion i skräck. Många av Kings romaner skrevs på 70- och 80-talet, men han är aktiv även nu och är känd som ”skräckmästaren”. Rekommderas definitivt om du inte är rädd av dig…

/Tomas Nilsson

Annonser

En reaktion på ”Läsning för skojs skull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s