Några har rätt till ett häftigt kök

Första tentaveckan är snart avklarad, två tentor till sedan semester! Det har varit någraintensiva studieveckor men som tur är har det under sista tiden har det varit någon form av regnperiod här vilket gjort det helt okej att plugga. Det finns bara två typer av väder i Singapore; soligt eller regnigt (oftast soligt). Under de senaste dagarna har det börjat soligt för att på eftermiddagen ungefär klockan fyra varje dag börja ösregna. Ös-ös regna. Droppar stora som golfbollar och otroligt mycket av dem. Det regnar in vatten i hallarna på varje våning, vatten rinner ner från trappor runt U- town, poolen överfylls.Mest är det dock mysigt, lite höstkänsla (så nära man kan komma i ett konstant 33 gradigt land). Hela U- town är designad för att man ska kunna gå och vistas under tak vilket gör det ännu mysigare. Åskan däremot gör ibland ont i öronen, det låter nästan som en explosion och hela himmelen lyser upp.20150402_144839

Att det skulle vara mycket studier i Singapore visste jag, men inte att det skulle vara så tävlingsinriktat. Låt inte det påverka något beslut om du funderar på att söka hit dock, som utbytesstudent har du inte lika höga förväntningar på dig, och du kan välja nivå på kurser lite utifrån vad du har för mål med studietiden. Själv valde jag många tredjeårskurser (fastän jag är på år två hemma) och studierna här har definitivt förbättrat min studieteknik och mina kunskaper enormt, vilket jag är väldigt tacksam för! Många av mina professorer här är kunniga och genuint intresserade av sina ämnen för att inte tala om passionerade över att lära ut.
20150404_090925Poolen. Så nära men ändå så lång bort.

Singaporianerna har det dock rätt tufft. Deras betyg definierar verkligen deras framtid i många aspekter. Biblioteken är öppet 24/7 vilket många studenter utnyttjar. En drivfaktor är deras betygsystem, ”The Bell Curve” som bestämmer studenters betyg i förhållande till varandras prestationer. Endast 25 % kan få A, 40 % B och så vidare… så oavsett hur duktig du än är och även om du gör allt enligt betygskriterierna så kommer du få ett lägre betyg om någon presterar bättre än dig. 5 % ska enligt modellen även kugga (fast det har jag hört delade meningar om). Tävlingsinriktat värre. Vissa menar att det motiverar studenterna till att bli bättre och bättre. Kanske det? Det fick mig bara att tänka på ”Alla har rätt till ett häftigt kök” slogan från IKEA. Som kommunikationsstudent undrar jag då om de lyckades marknadsföra IKEA med en sådan tanke i Singapore. Kanske ändrades den till ”Några har rätt till ett häftigt kök” eller ”Alla  (som presterar bättre än andra) har rätt till ett häftigt kök”? Svårt att vara internationell marknadsförare med andra ord, men oj vad kul det skulle vara! Systemet verkar dock producera riktigt kompetenta personer- Singapore som inte har så mycket till naturresurser har investerat i kompetens istället. Någon som läste DN för ett tag sen om Singaporianska mattesnillen? Om inte, testa om du är lika smart som en singaporiansk tonåring!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s