Electrohelg och flygplanskänslan

Efter mycket plugg i veckan fick helgen bli extra ledig. Först var det blockparty med Alle Farben! Som jag har längtat efter någon typ av electrohousetechno- spelning efter många besök på mer kommersiella klubbar (som liknar Sverige i många avseenden). Riktigt roligt folk och en härlig känsla när Farben spelade, hoppas på mer av sådant! Vi var i China Town för att se förberedelserna inför Chinese New Year och var på Getai Electronica; lokala garageband som spelade uppe på ett stort tak bland alla skyskrapor. Det riktigt värmer när man hittar sådana pärlor. Sedan försökte vi oss på en shoppingdag på Orchard Road, shoppingmeckat nr.1. Tänk Nordstan, eller kanske NK, men ett fem gånger så stort sådant. Och sedan 30 av dem. Med alla typer av märken, både finshopping och fulshopping (vad det nu innebär får ni själva bestämma, som finöl och fulöl). För en som inte är så förtjust i shopping som aktivitet var det mestadels jobbigt, helt enkelt för mycket folk och för mycket butiker. Vi gav upp efter några timmar och det bästa köpet någon av oss gjorde var förmodligen skavsårsplåster 😛

20150207_193522

Förberedelser inför Chinese New Year.

20150207_210820

Getai Electronica.

Vecka fem närmar sig sitt slut och plugget har accelererat i exponentiell fart. Här får man lära sig att plugga effektivt! Ofta har man en lektion och en tutorial (praktisk inlärning) i veckan som är två respektive en timma lång. Jag läser fyra moduler, schemalagda från måndag till onsdag. Inför varje vecka måste man läsa texter (ibland hela böcker) och förbereda material inför tutorials. Vissa moduler kräver mycket förarbete, andra nästan inget. I vissa moduler måste jag skriva reflekterande eller debatterande texter varje vecka, och varje modul jag läser har en sluttenta, en uppsats, ett grupparbete och en presentation. I Sverige hade jag exempelvis sju examinationer förra terminen vilket jag tyckte var mycket. Här har jag 16 (då räknar jag inte med allt som ska in varje vecka). Så arbetsbördan är definitivt mycket högre här och de singaporianer som siktar på högt betyg (vilket många gör) studerar sina 16 timmar per dag, varje dag. Många utbytesstudenter tar det lite lugnare dock, en del väljer kurser inom ämnen de redan känner till, andra har valt att ta något mer utmanande men använder sig av en mer… selektiv studiemetod. Att singaporianer (och utbytesstudenter från Kina i stor utsträckning) studerar mycket märks; överallt sitter folk och sover över sina böcker eller datorer. Vet inte om det är en effektiv studieteknik jag inte känner till eller om de bara är i stort behov av en natts sömn.

20150210_131009

Studiecentrum vid U- town.

Lektionssalarna är både stora och små, men oavsett vad har (i alla fall mina) två PowerPoints bredvid varandra och läraren har alltid mikrofon. Ofta är både lektionssalar och studiesalar väldigt, väldigt kalla. Det är en temperaturskillnad runt 10-12 grader från utsidan, så man måste ha en tröja med sig för att inte få en förkylning. Men det är också rätt skönt att vistas i svalare salar när det är för varmt ute, det gör en inte lika slö. Dessutom är det väldigt upplyftande varje gång man går ut från en sal eftersom man träffas av en värmevägg och får samma känsla som när man går ut från ett flygplan vid början av en solsemester. Sådan härlig känsla att lämna klassrum, alltså.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s