National University of Singapore

Första lektionsveckan avklarad! De första två veckorna är add  and drop weeks, vilket innebär att du går på alla lektioner du skulle vilja ha, ansöker om dem och hoppas att du får dem. Därför har jag gått på fler lektioner denna vecka än jag (förhoppningsvis) behöver gå på senare. Studenterna måste själva se till att inga lektioner, tutorials eller seminarium clashar, vilket har varit överdrivet krångligt att få ihop. Alla verkar ha haft någon form av administrativt problem eller fått fel information och ingen (verken studenter eller fakulteter) verkar ha samma uppfattning om hur saker ska göras. Vecka två börjar idag så vi får se om wing it– taktiken har funkat.

I tisdags fyllde Joachim år och vi drog till Holland Village, ett område med restauranger som serverade mat från andra ställen än Asien (vilket var en skön omväxling). Onsdagar är Ladies night, vilket innebär gratis utgång för tjejer på de flesta ställen. Lät ju jättebra, tyckte vi. Och förmodligen var det det för de flesta, men ofta finns det en hake med alla bra deals (om man är cynisk) och denna gång var det endast de 100 första som hade gratis drinkar. Var i tid, alltså. Kyo var stället och var överraskande bra. På fredagen besökte vi området Little India, vilket det verkligen var. Det är väldigt annorlunda än resten av Singapore; högljutt med dofter av rökelse och mat, lägre byggnader, intensivare trafik och annorlunda butiker. Ändå ligger det i centrala Singapore. Här sitter man på plaststolar vid gatan och äter chilicrabs, shoppar indiska kryddor eller besöker tempel. Vi åkte till 7 våningen på Mustafa Centre och åt riiiiiktigt god indisk mat. Mustafa Centre är ett jätteshoppingcenter öppet 24/7 och säljer precis allt. Lördagen drog vi till Sentosa, ”the state of fun” (tydligen den bästa slogan de kunde komma på). Det är en ö och en enda stor lekplats, för barn åldern 5-85.20150117_1511571

Här finns Universal Studios, Indoor Skydiving, Akvarium, Under Water World o.s.v. Vi besökte den artificiella stranden som hade varit en övertygande paradisstrand om det inte hade varit för utsikten över det industriella hamnområdet… Solkräm 50+ och två timmar senare är vi brända och måste dra hemåt för att behålla skinnet.20150117_112947

På kvällen drogs vi med på spontanutgång till Avalon som ligger vid Marina Bay; en stor glasbyggnad i vattnet med utsikt över Downtown. Utgång här är mycket bekvämare än hemma. Man tar nästan alltid taxi (som är väldigt billigt) och en behöver inte krångla med jackor då det är varmt dygnet runt. Inträde har vi hittills aldrig betalt vilket gör att man oftare spontanfestar- iallfall just nu innan studierna dragit igång på riktigt, kan hända att min spontanitet framöver kommer lida.
20150117_230258

National University of Singapore är ett stort och modernt universitet. När man har en viss uppfattning om en plats känns det lite som att se en kändis när man väl kommer dit; man har läst om det, sett bilder på det, hört om det, pratat om det. Så första mötet blir alltid lite overkligt nästan. NUS har 16 fakulteter och närmare 37 000 student från ungefär 100 olika nationaliteter. Att det är mångkulturellt blir påtagligt bara man börjar lyssna på alla språk som talas runt omkring en hela tiden, både från studenter, lärare och personal. Det är lite av en all- inclusive deal att studera här: du får boende, transfer och aktiviteter, allt tillgängligt för studenten. Mina lektioner har jag på Faculty of Art and Social Science som ligger c:a 20 min gångväg eller 4 minuter buss från mitt campus samt några 20150117_2302582som ligger på mitt campus (2 minuter gång). Universitetet har sin egna interna kollektivtrafik med gratis bussar som kör till och från olika fakulteter, campusområden och MRTn Kent Ridge vilket är tunnelbanestationen för NUS. Bussarna har AC vilket är skönt när temperaturen närmar sig 35 C, men man måste anstränga sig för att inte göra plattfall då de svänger hundra gånger mer än vagnarna gör på väg till Vasa Viktoria eller Stigbergstorget (man sitter inte ens säkert på sätet, bokst avligen). De har ett universitetssjukhus, museum och många olika sportanläggningar; tennis- och fotbollsplan, simbassäng, gym, multi-sporthallar.

Mer om våra campusområden och strandfester nästa inlägg 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s