Landningar

Efter snart en vecka i Singapore har jag hunnit landat någorlunda. Sinnet har acklimatisera sig till tiden och stället, kroppen till värmen och luftfuktigheten (bortsett från mitt hår, det är ett förlorat fall). Första intrycket är förmodligen… ett mycket vänligt, rent, modernt, laglydigt (!) land med folk från överallt.

20150110_123652

Vårt campusområde i U- town.

Det har varit en intensiv vecka. Jag vet inte vart jag ska börja, så jag börjar från början. Flygen gick ovanligt bra. Det är väldigt smidigt att resa själv eftersom du bara har dig själv att hålla koll på (vilket är nog det) och jag hade turen att få tre tomma flygstolar bredvid mig så jag fick några timmars skönhetssömn. Väl framme 28 timmar senare (från dörr till dörr) gick det barnsligt lätt genom tullen (som det tidigare varit väldigt oklart kring då jag fick höra att jag behövde ett Visa för att komma in i landet men att mitt Studentvisa inte skulle ges till mig förrän jag var inne i landet…trickytricky). Taxi från flygplatsen i öst till NUS i väst och alla på vägen är mycket hjälpsamma; ringer receptionen, bär ens väskor, visar vägen… 35 minuter efter landning står jag i hissen påväg upp till mitt rum på 12:e våningen. Ett par kommer in i hissen

Aa new student, where are you from?
Jag svarar trött ”um, Sweden…
Aaaa sweden, its a nice country yeah?!”. Mitt huvud följer inte riktigt med, jag rynkar pannan, tittar på dem en (för dem obekvämt lång) stund och svarar:
….Is that a question or a statement..?”. Då når jag min våning och måste kliva ut. Drygare svensk får man leta efter.

Första roomien jag hälsar på är en annan svensk (som tror att jag är amerikanska och som jag tror är kanadensare ett tag innan vi inser fallet). Klockan hinner bli 05.00 innan jag somnar, i en väldigt oskön säng, och lyckas få tre timmars sömn innan jag hänger med min roomie Sascha (som förresten är världens coolaste person) till IKEA. Ja, jag vet, det första jag gjorde när jag kom till Singap20150107_113204ore är alltså att åka till IKEA. Den första måltiden jag äter är IKEAmat. Skäms jag? Ja. Skulle jag göra det igen? Absolut- det var det enda stället jag visste om som garanterat skulle ha både kuddar och galgar (vilket våra rum inte hade, första natten sov jag på handduken). Med den klassiska IKEApåsen över axeln skyndade vi oss s20150107_135823edan till orienteringsmötet, som gjorde oss än mer disorienterade. Singlish (Singaporiansk english) är mycket svårare att förstå än vi trott och det administrativa krånglet fortsätter med överdrivet många hemsidor att registrera diverse kurser och studentpass på.

Dagen efter är en registreringsdag, något vi trodde skulle vara överstökat rätt snabbt. Fem timmar senare har vi gått igenom en onödigt komplicerad och lång process med papper och kort och pass e.t.c. Det är förvånande att ett så högteknologiskt land exempelvis måste ta ett foto på oss som vi sedan måste scanna in igen?

Men visst har vi haft några dagars ledighet också. Värmen är inte så jobbig som jag föreställt mig, det är just nu lite kyligare (a.k.a. 28 C) och 20150111_202521tydligen regnperiod (a.k.a. det regnar en halvtimme per dag och är sedan halvmulet vilket fortfarande resulterar i en bränd nacke om man missar solkrämen, som Joakim här… 🙂 ) —–>

Vi har annars hunnit med att stana på Orhcard Road, besöka Raffles hotel (känt, tydligen) och Clarke Quay (en liten ministad av barer och restauranger). Under helgen har det varit lite poolhäng och utgång med andra utbytesstudenter, även ifall vi faktiskt mestadels träffat svenskar hittills. Klubben var en downer men däremot beläget högt upp i en av de högre byggnaderna i Singapore, så utsikten vägde upp. Vecka 0 har även haft många aktiviteter och möten man kan gå på för att träffa folk och få info kring området.

20150108_225332

Clarke Quay.

20150110_141242

Studentpoolen på campus.

Imorgon börjar klasserna, vilket ska bli väldigt spännande; ingen av oss har riktigt fattat hur det fungerar än. Det är tänkt att första veckan är en ”prova på” vecka och sedan får man veta vilka kurser man får. Tror vi, men det är ännu oklart hur det kommer gå. Menmen ”fuck it, det löser sig” är vårt nya mantra här så…

Mer om universitetet (som stort och modernt, har en intern kollektivtrafik, foodcourts, gym, pool, bio e.t.c.) vid nästa inlägg 🙂 Och för er som funderar på en utbytestermin till Singapore redan nu och har frågor, fråga på! Laters.

Utsikt från Altimate.

20150110_010154

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s