Att vara mer än perfekt

Ibland händer det. Ibland dyker de upp. De som är så sjukt viktiga, inspirerande och ibland till och med avgörande – de grymma föreläsarna. Ni vet hur det är, vissa föreläsare är halvbra, andra bra och vissa är grymma. Under vår sociologi-kurs har vi haft en av de senare, en sociolog/socialpsykolog , vars föreläsningar väckt i alla fall mig ur den slentrian som sänker sig med jämna mellanrum.

Vad gjorde just den här föreläsaren så bra? Många saker; humor, självdistans, allmänt skön personlighet, alltid konkreta, ofta aktuella exempel på olika teorier från olika delar av samhället och så manifesterade hon olika begrepp fysiskt; en hel del saker gick sönder/spilldes ut under föreläsningarna. Performance-undervisning helt enkelt. Men något som framförallt var najs; hon förväntade sig mycket av oss. Hon kunde ställa frågor som ”vem är du” och ”vad vill du uppnå i livet”, inte ge någon betänketid och sedan vilja att någon skulle berätta sitt svar högt. Säga att ”om ni inte vet varför ni vill bli psykologer kan ni lika gärna hoppa av nu.” Vilket kan vara är en kontroversiell grej att säga i dagens beslutsångestfyllda samhälle. Men jag älskar idéen; anta att människor brinner för det de sysslar med och uppmuntra dem att ”vara mer än perfekta”. Också en potentiellt kontroversiell sak att säga i dagens prestationsångestfyllda samhälle. Men med det menades; ansträng er inte bara efter att go by the book och passa in i mallen, utan var kreativa! Detta är by far det bästa jag hört på universitetet i studieteknikväg. Är det något som jag tycker är plågsamt med akademiska studier så är det just tanken på att läsa och bli bra på vad andra redan tänkt och vad tusen redan läst och blivit bra på innan mig. Kanske låter hybris-aktigt, men kreativitet, självständighet och ett aktivt förhållningssätt gentemot det man lär sig är crucial.

IMG_0911

Efter bra eller halvbra föreläsningar och livet i största allmänhet är det gött att rensa tankarna ibland. Jag bor t ex nära Slottsskogen, en mycket bra tänkeplats. Speciellt hos sälarna.

IMG_0915

Jag tycker Slottsskogens bästa tid är nu. Sommaren i all ära, men förutom att det är knökfullt så är det alltid jippon/löparståhej på gång i Slottsskogen sommartid. Funkar inte när man ska Reflektera. Eller bara vara. Just nu är det dessutom så vackert att man typ trillar av bron och drunknar i vattnet av all skönhet.

IMG_0919

Så om ni håller er inne för att det regnar och blåser – gör inte det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s