Upprätthållare eller mönsterbrytare

West Pride pågår för fullt i Götet, mellan 28 maj och 1 juni! Göteborgs universitet är med såklart och i skrivande stund så pågår ett seminarium tillsammans med Chalmers om HBTQ – och likabehandlingsfrågor, på Artisten. Själv är jag tyvärr inte på plats i staden, men jag tror att det är strålande stämning och det verkar som att hela Gbg laddar för regnbågsparaden på söndag!! Där GU också är med och paraderar sitt signum; öppenhet, mångfald och diskussionslusta – ett universitet för alla. Min uppfattning är att Göteborgs universitet verkligen sticker ut på det här sättet, genom att vara extra genusmedvetna och normkritiska. GU står ju ändå för GenUs. Nej, men ändå.

På senaste tiden har det stormat en del kring jämställdhetsfrågor och vad som är rätt sorts feminism. Eller egentligen de senaste åren, särskild efter näthatsdebatten och Fittstim-debatten och F!s plats i politiken. Det har pratats om smala åsiktskorridorer och uppstått meta-debatter, alltså debatten om debatten om debatten som Nöjesguiden uttryckte det. Oavsett var man står i dessa frågor så tror jag många kan enas om den gamla klyschan att alla har rätt att vara sig själva. Tänker att Pride-paraden delvis handlar om den rättigheten och det kan låta enkelt, men är ganska komplicerat. Det är en av mina hjärtegrunder inom feminism och jämställdhet; hur ojämställda och normativa strukturer hindrar oss från att vara oss själva och nå vår fulla potential. Hur vi redan från start som lyhörda barn med alla känslospröt ute uppfattar förväntningarna som finns på oss och hur mycket handlingsutrymme vi har inom ramarna för vår etnicitet, klass, könstillhörighet.

En del av de jag känner som inte vill kalla sig för feminister menar att för att uppnå jämställdhet så måste männen vara med på tåget. Såklart, och personligen tycker jag inte begreppet feminism går emot den förutsättningen, men jag har saknat debatten om mansrollen och på vilket sätt män liksom kvinnor är offer för de strukturer som håller oss tillbaka. Det går inte riktigt att jämföra med det historiska och systematiska kvinnoförtrycket och kanske är detta som att verka för vitas rättigheter i västvärlden, men ändå – min poäng är att alla har att tjäna på ökad jämställdhet. T ex uppmuntras män inte lika mycket som kvinnor att vara relationella, sociala och visa omsorg för andra. Det kan i sin tur innebära att många män blir väldigt ensamma efter en skilsmässa eller om de lever som singlar. Därför håller jag inte med Anna-Maria Corazza Bildt när hon klagar på att vänsterfeminismen gör kvinnan till ett offer för en patriarkal struktur.  Männen är också offer för en patriarkal struktur. Vi är alla både offer och upprätthållare eller mönsterbrytare. Nämnas bör väl att dessa tankar ingår i feminismen som ideologi, därför kan man ställa frågan; behövs M! – maskulint initiativ?

Så, två boktips i all enkelhet, två antologier med snygg layout;

IMG_0157

Kanske framgår att det är fokus på våld i denna mycket välskrivna textsamling.

IMG_0247

I den här har jag faktiskt inte läst mer än första texten, men verkar mycket lovande.

Happy Pride ❤

Annonser

2 reaktioner på ”Upprätthållare eller mönsterbrytare

  1. Hej!
    Sååå kul med Pride! Nu på fredag är det ju dags för picknickfestivalen och då dess värdeord är mångfald och gemenskap så blir picknickfestivalen krammärkt i år! =D Det hade det vart kul om du skrev om =)

    1. Exakt! Krammärkt alltså?! Mycket intressant, ska absolut skriva något om det, ämnar att besöka festivalen på fredag! Dock tar ju bloggen sommaruppehåll nu, men pusha ska jag definitivt göra. Tack för förslaget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s