Normer i vardagen

Ni vet såna som mestadels stuckit ut, varit ”konstiga” och haft saker för sig… Människor uppfattas som osäkra, klantiga och oseriösa. Det är slutsatser jag dragit efter forskning light och några föreläsningar på Göteborgs universitet. Att forska om sig själv är jätteintressant. Man tvingar folk att svara på saker oavsett om det är dumma saker de svarar. Man gör klart för dem innan att sanningen är viktig att framhålla, inte i enkät kanske, men muntligt. Visst låter detta lite autistiskt? Vad nu ”autistiskt” betyder om man inte benämner det i egenskap av en diagnostiserad form av psykisk åkomma. Men att forska om sig själv är inte det minsta ”autistiskt.” Det må vara ovanligt, skumt och normativt avvikande. Men det skiter väl jag i. Jag skiter jättemycket i normer vill jag hävda. Samtidigt vet jag av annan vetenskaplig forskning (Wickman 1926) att jag är jättebegränsad av just normer enbart för att man haft en förälder som kanske vägrat en sexuell undervisning. Eller…

Om en katt jamar på bussen, rubbar det hela automatiseringen av vardagen för alla ombord.  Trots att vi med förnuftet kan räkna ut att det förmodligen är en katt som skall åka till veterinären. Men ändå skapar detta ett myller bland ombordstigna resenärer. Man kan ta det ännu längre. Vad är det som säger att katten skall till veterinären – egentligen? Det kanske är en stulen katt som skall till Högsbo och bli avrättad.  Det kanske är en kattplågare som sitter där, RING POLISEN (!)? Eller så skall katten bara hem till sin ägares mamma. Till sin människomormor och tugga på hennes fikusträd. Vi har inte den blekaste vart katten ska någonstans, hur den mår eller någonting annat heller för den delen. Vi bara antar hela tiden.

Tänk på det ibland. Hur vår vardag kantas av egentligt rätt dåliga slutsatser eftersom vi automatiserat tar saker för givet och nöjer oss med detta. Vi har faktiskt ingen aning om det mesta. Därför är det så viktigt med kött på benen.

Som Platon en gång i tiden hävdade…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s